Ce este de fapt această acidifiere?
Aciditatea
sau alcalinitatea unor soluţii se exprimă printr-un număr de la 1 la 14 de pe
scala valorilor de pH. pH-ul este prescurtarea expresiei “power of Hydrogen”
(“puterea hidrogenului”), şi exprimă numărul de atomi liberi de hidrogen (H+)
dintr-o soluţie. Orice soluţie apoasă are un pH caracteristic.
Soluţiile cu pH-ul de 7,0 se
numesc neutre; cele cu valori mai mici de 7 sunt acide, iar cele
cu valorile mai înalte de 7, se numesc alcaline. Cu cât valoarea pH-ului
este mai mică, cu atât acidul este mai puternic. Valoarea de 5,0 de exemplu
denotă o aciditate mai crescută (acidifiere) faţă de valoarea de pH 6,0.
Organismul uman funcţionează bine la valori de pH între 7,35 şi 7,45.
Chiar şi abaterile mici de la aceste
valori au consecinţe serioase, ca şi în cazul modificărilor temperaturii
corporale.

Celulele noastre sunt obişnuite cu
pH-ul alcalin
De ce ne acidifiem?
Acidifierea este problema tipică a
timpului modern, provine în primul rând din greşelile de alimentaţie şi
din stilul de viaţă. Se compune de fapt din trei factori:

• Aportul
crescut de acizi: alimentaţia modernă conţine prea mulţi acizi faţă de
normal (carne, lactate, zahăr etc.), astfel încât cu timpul apare excesul de
acizi în organism. Din această cauză timpul de înjumătăţire a substanţelor de
excrement acumulate în organism va creşte de la 14 de zile la chiar şi un an.
Alimentele fast-food (multă energie,
puţine minerale) şi cina târzie cresc deasemenea aciditatea organismului.
• Aportul scăzut de baze:
Alimentaţia conţine din ce în ce mai puţine alimente neutre sau alcaline, iar
ploile acide scad conţinutul mineral al solului, şi, în consecinţă, cel al
zarzavaturilor şi fructelor crescute pe el. Astfel, scad şi rezervele alcaline
ale organismului.

În timpul metabolismului, organismul
nostru produce încontinuu acizi, cum ar fi: acidul carbonic,
acidul acetic, acidul uric, acidul lactic, acidul citric, acidul gastric etc.
pH-ul urinii excretate de rinichi are valori între 4,8 şi 7,5. Interesant este
faptul, că de exemplu pH-ul cafelei şi al berii este de 4,0. Ambele au deci
valori de pH mai acide decât cea mai acidă urină pe care rinichiul este în
stare să o excrete!!!
Dacă
metabolismul celulelor întâlneşte obstacole şi este încetinit, pot apărea
modificări şi displazii ale ţesuturilor, şi chiar sistemul imunitar va fi
compromis, ceea ce se manifestă prin probleme imunologice (micoze –
candidoze, receptivitate crescută la boli, reacţii alergice, tumori).
Cum se apără organismul nostru?

În prima
fază a supraâncărcării acide organismul foloseşte baze libere pentru
neutralizarea imediată a acizilor, de aceea, în cazurile trenante scade capacitatea
de tamponare a sângelui. În faza a doua se modifică echilibrul
sodiu-potasiu, iar în a treia fază excesul de acizi este depozitat la nivelul ţesutului
conjunctiv şi a cartilagiilor.
Dacă organismul nu va fi nici mai
departe în stare să le neutralizeze, aceste locuri de depozitare tranzitorie
devin depozite definitive. În cele din urmă, pentru neutralizarea produselor
acide va fi nevoie de eliberarea substanţelor minerale din oase, cartilagii
şi dinţi. Iar substanţele toxice care rezultă din legarea acizilor,
se depun în diferitele părţi ale organismului.
Acest ţesut de susţinere şi
tansport la un adult cântăreşte aproximativ 18 kg, deci poate fi privit ca
şi cel mai voluminos organ al organismului. Capacitatea de preluare şi de
neutralizare a ţesutului conjunctiv este aşadar foarte mare. Cele mai
multe îmbolnăviri cronice se asociază cu afectarea funcţiilor ţesutului
conjunctiv, unde se produce depozitarea „substanţelor reziduale”.
De aceea, corpul produce lipide,
pentru legarea acizilor şi pentru asigurarea procesului de autoapărare a
organismul faţă de efectele dăunătoare ale acestora.


Boli produse de acidifiere
Aceste cauze stau la baza mai multor
boli clinice. Astfel de boli asociate acidifierii sunt aftele (ulceraţiile
mucoasei bucale), alergiile, artrita, artroza, celulita, osteoporoza, eczema,
obezitatea şi perturbările de metabolism asociate, oboseala cronică, cariile
dentare, anumite dereglări ale sistemului imunitar, boala de reflux, arsurile
gastrice, febra musculară, înbătrânirea precoce, problemele unghiilor, ulcerul
duodenal, cancerul, mirosul puternic al corpului, problemele legate de
tensiunea arterială etc.
O serie de
afecţiuni oto-rino-laringologice pot fi deasemenea enumerate:

În organismul acidifiat se înmulţesc
paraziţii, bacteriile, viruşii, fungii (ciupercile,
de ex. Candida), care, la rândul lor, produc şi ei acizi, şi îşi golesc
substanţele reziduale în organismul nostru, înrăutăţind şi mai mult situaţia.
Paraziţilor nu le place mediul alcalin, ei preferă numai pH-urile mai acide.
Ce avem de făcut?
Înţelepţii din antichitate spuneau:
“medicus curat, natura sanat”, adică, natura vindecă, medicul face doar
tratamentul. Nici ministerul sănătăţii, nici medicii sau medicamentele nu vor
face în locul nostru exerciţiu fizic zilnic, nu se vor lăsa de fumat şi nu vor
fi atenţi la alimentaţia noastră.
Posibilităţile
noastre terapeutice sunt foarte diverse:
Modificarea alimentaţiei

Trebuie scăzută cantitatea
alimentelor acide sau producătoare de acizi.
Se evită consumul de carne, cârnaţi, caşcaval, dulciuri, prăjituri, alcool,
cafea, ceai negru, bere, miere sintetică.
Modificarea obiceiurilor alimentare:
Pentru că saliva are un pH alcalin,
este foarte importantă alimentaţia liniştită, mestecarea eficientă şi
amestecarea alimentelor cu saliva. Să consumăm cât mai puţine grăsimi, să nu
mâncăm prea mult şi prea târziu. Trebuie evitat stressul şi ar fi nevoie de cât
mai multă mişcare.

Recomandăm
folosirea suplimenţilor nutritivi
care sunt de origine naturală, asigură aportul necesar de baze şi leagă
surplusul de acizi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu